Hundträning!

Igår var jag och Algot vid Karlstadhundcenter och tränade. Han skällde inte en ända gång när vi mötte alla hundarna, ändå har han aldrig hälsat på dem, stolt matte kan jag säga! Till denna gång skulle vi ha skrivit en dagbok om vad vi tränat på de 2 senaste veckorna. Kommer att fortsätta med detta för våran egen skull framöver, var bra att ha en översikt. 
Igår började vi med träning ute i deras inhängnade rastgård, inriktat på inkallning. Medan den hunden och ägaren var i ena sidan och tränade detta var resten i den andra och höll igång annan träning. Där tränade vi fot, sitt, stanna, ligg och att hundarna skulle vara lugna och tysta. Algot var duktig och skällde inte och var fokuserad på det han skulle göra tillsammans med mig ! *Stolt* 
 
Det finns olika sätt att träna på inkallning, några av dem är: 
- Spontan inkallning: När hunden själv kommer till dig utan att du gett kommandot, belöna alltid detta. När hunden väljer att springa mot dig kan du lägga till kommandot i farten och belöna ordentligt! 
- Inkallning från sitt: Sätt hunden, gå ifrån och ge kommandot stanna. När du gått iväg, stanna och kalla in. Belöna när hunden sätter sig hos dig. 
- Inkallning med arrangerad störning: Du ska använda en störning som hunden har möjlighet att välja bort exempelvis en leksak, en annan människa, godis i en skål med lock, en annan hund. Belöna ordentligt i farten när hunden kommer till dig. 
Inkallning med naturlig störning: Testa att kalla in när hunden är upptagen med något spännande exempel nosar på något, ser något roligt osv. Om hunden vänder upp mot dig efter första signalen, beröm hela vägen in. 
Ping-pong inkallning: Belöna fart och nöta in inkallningssignalen. 

Detta är olika inkallningar vi övade på under kvällen, Algot lyssnade bra. Var en gång det tog några gånger innan han kom när tränaren slängt ut godis i gräset. Fast andra gången vi tränade kom han på en gång <3 
Några tips som man ska tänka på vid inkallning är : 
- Belöna med något speciellt, lek lite och visa vad roligt det är att komma när matte/husse ropar! 
- Använd ALLTID samma inkallningsord exempel "Kom hit", "kom", "Hit" 
- Tjata inte, om hunden inte lyssnar på första eller möjligtvis andra signalen, backa i träningen. 
- I skarpt läge, hämta hunden om den inte lyssnar! 
- Man ska stå upp när man ropar, sätta sig ska man först göra vid belöningsfasen. 
- Sluta aldrig att belöna inkallning!! 
Algot i full fart när jag kallade på honom!  
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0