Diabetes och ätstörningar

Ätstörningar är vanligare hos flickor som drabbats av diabetes
Gary Rodin, University Health Network, Ontario, Kanada, visar att ätstörningar är dubbelt så vanliga hos tonårsflickor som har diabetes än hos friska flickor.


Forskarna analyserade 1400 unga kvinnor, 12 - 19 år gamla, med avseende på deras attityder till mat. Flickor med diabetes hade 2,4 gånger större risk att ha ätstörningar än friska flickor. Tio procent av flickor med diabetes hade ätstörningar som kunde klassas som sjukdom jämfört med fyra procent av de icke-diabetiska flickorna.

30 % av flickorna med diabetes rapporterade om s k hetsätning och 11 % rapporterade att de inte tog sin medicin eftersom de ville gå ner i vikt.

Underförskriving av insulin är ett allvarligt problem eftersom det kan leda till följdsjukdomar tidigare än vad som förväntas vid diabetes. Ätstörningar och ätsjukdomar kan hos flickor med typ 1 diabetes leda till en trefaldig ökning av risken för permanenta skador i ögonen. 

Forskarna menar att mer forskning behövs för att bestämma om det är själva behandlingen med insulin som kan vara en riskfaktor för de observerade ätstörningarna hos flickorna

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0