Det kan bli knas

Många nydiagnostiserade diabetiker går igenom den typiska stadier av sorg.Dessa är förnekelse, ilska, depression och acceptans.

 • Denial: Detta kan vara en av de farligare stadier av sorg processen. Det får inte förekomma endast en gång. Många privatpersoner cykel tillbaka till denna fas flera gånger. Smekmånaden fas i samband med tidig typ I-diabetes, kan förstärka förnekande. Förnekande är en gemensam hållning för unga diabetiker.
 • Ilska: Det är verkligen verkar orättvist. Typ II-diabetes, försöker gå ner i vikt, kan avundas tyngre människor som verkar njuta av god hälsa. Man kan få ett utbrott på någon som oskyldigt erbjuder en öken. Tyvärr kan ilska drastiskt påverka blodsockernivån.
 • Depression: Mild depressiva känslor är en normal del av sörjande och anpassning. Så länge de inte är utbredda eller förlängas, får de inte vara skadliga. Men när depressionen varar länge, blir allvarlig eller stör diabetes förvaltning, bör man söka omedelbar behandling.
 • Acceptans: Enskilda uppnå olika grader av acceptans och inre frid. Vissa kommer att behöva uppleva förnekelse, ilska och depression flera gånger när de rör sig genom olika faser i livet och olika stadier av diabetes. Vissa människor rör sig genom en kronisk sjukdom i ett tillstånd av mycket större självkännedom. De kan faktiskt säga att diabetes var delvis en välsignelse. Genom sina nära uppmärksamhet på kost och motion, samt noggrann övervakning av stress, har de kommit fram till en djupare förståelse av sig själva och sina relationer till andra. De inser att alla människor, livet är sårbar och dyrbar.

Ofta inser personer med depression inte att de är deprimerade. Det är lätt att tillskriva symtomen på depression till diabetes. Detta är särskilt svårt eftersom deprimerad diabetiker kan ha sämre glukoskontroll. Ibland kan en makemaka eller nära vän kan ge bra feedback. Dock kan vårdpersonal eller psykiska kliniker hälsa vara de bästa att avgöra vilken typ av diabetes och vad som beror på depression. En psykiatriker har haft läkarutbildning före specialiserat sig på psykiska hälsa. Han eller hon kan sortera ut diagnosen, kommunicera med din vanliga läkare och hjälpa till att samordna behandlingen av depression med behandlingen av diabetes.

Symtom på depression: Dessa bygger på Diagnostisk och statistisk manual för American Psychiatric Association, 4: e upplagan. (DSM-4)

 • Nedstämdhet under större delen av dagen
 • Minskad nöje i normal verksamhet
 • Sömnsvårigheter eller väsentligt ökat behov av sömn
 • Viktminskning eller viktökning.
 • Känslor av skuld eller värdelöshet
 • Låg energinivå
 • Svårighet att fatta beslut om att koncentrera
 • Självmordstankar

Kommentarer
Postat av: simone

Sv: Tack så hemskt mycket !satt och gick igenom din text, den var riktigt intressant, fick själv diagnosen Borderline i våras, riktigt kämpigt. Och jag har en vän som är Manodepressiv, men ja.. han "vet inte om det" eller vad ska man säga, han vill inte veta om det :/

2009-09-15 @ 23:57:11
URL: http://fattybom.blogg.se/
Postat av: simone

Sv: oj, sjukt fina komplimanger alltså - man sitter ju här och rodnar nu :) Tack!

2009-09-16 @ 00:03:22
URL: http://fattybom.blogg.se/
Postat av: Mimo

Vet hur fruktansvärt det är med depression och vet att du inte mår bra just nu :-/ Om det kan vara till någon uppmuntran så kan det faktiskt ibland vända ganska fort, efter bara någon vecka, och man ser ljuset igen. Sök hjälp innan allt känns för mörkt. När jag mådde som värst sökte jag inte hjälp för att jag inte orkade, eller helt enkelt sket i mig själv. Så långt får det inte gå. Krya på dig vännen <3

2009-09-16 @ 10:34:36
URL: http://mimosplace.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0